tiistai 15. lokakuuta 2013

Lelut


Markkinoilla on saatavilla satoja ja tuhansia erilaisia leluja. Jokin lelu, mikä on toisesta koirasta huippuhauska, voi olla jonkin yksilön mielestä tylsääkin tylsempi.
On olemassa karvaista, ääntelevää, muovista, kumista ja erilaisista tekstiileistä valmistettuja leluja eri ikäisille ja kokoisille koirille. Paimenkoirat ovat usein "pallohulluja", rottakoiriksi jalostetut rodut pitävät yleensä vinkuvista ja karvaisista leluista ja niin edelleen.
Riippuu koiran puruvoimasta ja "leikkitavasta" millainen lelu kestää käyttöä. Jotkin haluavat kurkata mitä lelu on syönyt ja pehmolelu on tuhottu nanosekunnissa ja hellempää puruvoimaa- ja -otetta käyttävä koira saattaa voida leikkiä samanlaisella lelulla vuosia. Tiedänpä koiran, jonka käsittelyä ei leikeissä kestä mikään moponrengasta pienempi.
Omistaja usein oppii varsin pian millaisia leluja koiralle kannattaa ostaa: mitkä kestävät käyttöä ja mistä se oma koira pitää.
Omien kokemusten perusteella kovasti lelujaan pureskelevalle koiralle kannattaa ostaa täyskumisia leluja (esim. kuvassa sininen mötikkä ja vaaleanpunainen rengas) tai täytteettömiä "road kill"-eläimiä (kuvassa orava ja kettu). Lisäksi varsinkin tällaisessa tapauksessa ne helpommin hajalle menevät lelut kannattaa nostaa turvaan aina leikkihetken päätteeksi.


Yksi loistava paikka löytää koiralle halpoja pehmoleluja on kirpputori. Jos lelu maksaa parikymmentä senttiä, niin ei itseä juurikaan haittaa/lompakkoa ei kirpaise, jos lemmikki sen innoissaan hajottaa.
Lelun valinnassa on kiinnitettävä huomiota turvallisuuteen. Täytteen tulisi olla pumpulia/vanua, "raetäytteen" sijaan ja lelussa ei saisi olla ns. ylimääräisiä osia. Eli napit, silmät yms. kovat härpäkkeet tai pitkät langat/narut on leikattava pois tai lelu on jätettävä hyllyyn.
Koira voi joko tukehtua kovaan palaseen tai sille voi tulla suolitukos. Pitkät narut ovat haitallisia sen vuoksi, että ne saattavat esim. kuroa suolta ja aiheuttaa ikäviä eläinlääkärireissuja.


Leluja voi myös tehdä itse. Vanhoista vaatteista voi tehdä matonkuteita ja niistä sitten palmikoida erilaisia vetoleluja tai palloja. Halpaa ja helppoa!


Kaupoista on saatavana myös melkoinen valikoima erilaisia koirien älypelejä/aktivointileluja. Lelujen perusidea on lelun sisälle piilotettava herkkupala, jonka koira saa syötäväkseen ratkaistuaan pelin tai keksittyään miten lelua tulee liikuttaa paikasta toiseen. Leluja on saatavilla erilaisilla vaikeusasteilla ja varmasti jokaiselle koiralle löytyy sopiva.
Jotkut koirat hoksaavat heti mistä hommassa on kysymys, mutta toiset taas tarvitsevat hieman omistajan rohkaisua pelin aloittamiseksi. Älypelien pelaamista voi siis opetella.
Aivovoimistelu väsyttää koiran usein tehokkaammin kuin ulkona liikkuminen, joten jos lenkit jäävät syystä tai toisesta (esim. omistajan tai koiran sairastuminen) lyhyiksi, niin aktivointileluista voi löytää helpotusta koiran patoutuneen energian purkamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti