sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Mistä hankin pennun?

Kuinka se sopiva ja ennen kaikkea asiallinen kasvattaja oikein valitaan? Siinäpä vasta kysymys.

Itse suosin Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneita kasvattajia. Toki tuohonkin joukkoon mahtuu niitä mätiä omenoita, kuten voimme kaikki lukea Koiramme-lehden kurinpitolautakunnan osiosta, mutta väittäisin silti että suurin osa koiria kasvattajanimellä kasvattavista henkilöistä on kiinnostunut koiriensa hyvinvoinnista.
Pennunostajan edun vuoksi suosittelen ostamaan koiran kasvattajalta, joka käyttää Kennelliiton kauppakirjaa. Tuo on selkeä malli, jossa tuodaan esille tärkeät sopimuskohdat (mm. korvausvastuukysmykset) ja tuota käyttämällä ei pennunostajalle aseteta kohtuuttomiksi katsottavia ehtoja koskien koiran kauppaa.
Internet-aikakautena useilla kasvattajilla on myös kotisivut, joilla he kertovat omin sanoin kasvatusperiaatteistaan ja koiristaan. Lisäksi taustatutkimukseen on kätevä käyttää mm. KoiraNet-jalostustietojärjestelmää ja/tai muita rodun sähköisiä rekistereitä.
KoiraNetin avulla voi tutkia kasvattajan aiempia pentueita, pentueiden vanhempia ja näiden terveystuloksia sekä tietenkin rodunomaisiin kokeisiin osallistumista ja niissä saavutettuja tuloksia.
Osa roduista kuuluu Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan (PEVISA) ja tämä asettaa vähimmäisehdot rekisteröitävien koirien terveystutkimusten suhteen. Se, että rotu ei syystä tai toisesta ole PEVISA-ohjelman piirissä, ei tarkoita että terveystutkimukset olisivat hyödyttömiä. Rodun jalostuksen tavoiteohjelma (JTO, löydettävissä rotuyhdistyksen sivuilta pl. useat harvalukuiset rodut) kertoo minkälaisia ongelmia rodussa esiintyy ja millaisia terveystutkimuksia olisi syytä suorittaa.

Suosittelen myös käymään kasvattajan luona jo ennen pennun syntymää/luovutusta. Tällöin voi keskustella koirista ja harrastamisesta. Usein tällöin syntyy jo tietynlainen "perstuntuma" siitä onko ihmisen kanssa samaa mieltä asioista vai ei ja tuntuuko kasvattaja asiansa osaavalta.

Hyvä kasvattaja rekisteröi, eläinlääkäritarkastuttaa sekä madottaa pennut asianmukaisesti ennen luovutusta ja noudattaa koiranpentuja koskevaa luovutusikää (minimi 7 viikkoa). Lisäksi kasvattaja osaa kertoa pentueen isästä ja emästä ja siitä miksi tämä yhdistelmä toteutettiin. Kasvattaja kertoo myös rehellisesti koiriensa "huonoista puolista" olivat ne sitten esimerkiksi heikot kulmaukset tai lanneosan väärä pituus.
Lisäksi kasvattaja infoaa ostajaa rodun yleisimmistä ongelmista ja niihin reagoinnista (esim. terveysongelmat, eroahdistus) sekä kasvateissaan ilmenneistä vioista/sairauksista.

Sekarotuistakin valitessa kasvuympäristöä on tarkasteltava siinä missä rotuyksilönkin huushollia.

Suositan vahvasti välttämään henkilöä, joka
*myy paperittomia rotukoiria
-Ei ole olemassa syytä, jonka vuoksi rotukoira olisi syytä jättää rekisteröimättä. Osa perustelee asiaa hinnalla (huuhaata-puutaheinää, rekisteröintimaksut ovat joko 40e/pentu tai 70e/pentu riippuen siitä onko kasvattaja SKL:n jäsen vai ei). Toiset taas myyvät koiria vain kotikoiriksi, jolloin "ne eivät tarvitse papereita" (syynä esim. rekisteröintikielto eläinsuojelurikkomusten vuoksi, nartun liian tiheä pennutus tms.) ja osa taas sumeilematta pissii ostajaa silmään myymällä sekarotuisia.
Ostamalla rekisteröidyn koiran pyrit toiminnallasi ehkäisemään pentutehtailua. Rekisteröintipaperi ei ole tae terveydestä, mutta mikäli koira osoittautuu sekarotuiseksi tai polveutumisesta syntyy epäselvyyksiä, olet oikeutettu korvauksiin.
*ei anna ostajan tavata emää
-Emällä on suuri vaikutus pentujen luonteeseen, joten se olisi syytä tavata.
*ei anna ostajan tulla katsomaan pentujen kasvuoloja/koettaa sopia pennun luovutusta parkkipaikalle tms.
-Tällaisen toiminnan taustalla on usein jotain hämärää. Pennut on voitu trokata Suomeen ulkomaisesta pentutehtaasta tai pentujen kasvuympäristö ei kestä päivänvaloa

Mikäli törmäät henkilöön, joka myy pentuja epämääräisistä oloista, käänny kannoillasi ja lähde paikalta ilman pentua. Älä siis "pelasta" sitä pentua ostamalla sitä surkeista olosuhteista vaan tee ennemmin eläinsuojeluilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä netissä, mutta kiireellisissä tapauksissa ota yhteys suoraan poliisiin, alueen eläinsuojeluvalvojaan tai kunnan eläinlääkäriin.
Ostamalla pennun surkeista olosuhteista tuet tällaista toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti