lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kotihierontakoulutus

Kävimme tänään Tyynen kanssa koiran kotihieronta-koulutuksessa. Koulutuksen piti urheilukoirahieroja ja koiran ravitsemusneuvoja Elina Mattila ja aiheina olivat lihaskireyksien tunnistaminen, syyt ja ennaltaehkäisy sekä kotihieronnan teoria sekä käytännönharjoitukset.

Tyyne on vielä niin nuori, että sitä ei saa hieroa vielä kunnolla, joten käytiin opettelemassa perusteita. Koiran on oltava vähintään vuoden ikäinen, jotta sitä saa venyttää ja hierontaa voi toteuttaa "täydellä teholla". Koulutus oli todella mielenkiintoinen ja aion kyllä osallistua jatkokurssillekin. Suosittelen lämpimästi tällaiseen kotihierontakoulutukseen osallistumista!

Lihaskireyden tunnistaminen

Tärkeintä on havainnoida koiraa kotioloissa ja täytyy muistaa, että koira ei näytä kipuaan kovin helposti.
Kurssilla tuli puheeksi myös videoimisen tärkeys erilaisissa suorituksissa mm. hyppäämiset, liikkeet ja näin voi huomata pienetkin muutokset pian niiden alkamisen jälkeen. Myös vieraiden havainnot voivat "avata omistajan silmät" liikkumisen muutoksille.
Usein lihasperäiset ongelmat/lihasjumit tulevat vähitellen, joten muutos koiran käyttäytymisessä tapahtuu myös hiljalleen, jolloin tämä voi jäädä omistajalta huomaamatta tai kun muutokset huomataan, koira on jo todella jumissa.

Mitä merkkejä lihaskireydestä koira voi antaa? Alaselän ja takaraajojen jumien kohdalla koira lopettaa usein takapään venyttelyn kokonaan. Selän jumien kohdalla venyttely voi myös lisääntyä tai koira voi koettaa hieroa kipeää kohtaa itse kyhnyttämällä selkää esim. seinää tai lattiaa vasten.
Jos normaalisti hyvin kulmautunut koira alkaa seisoa jalat rungon alla, se voi kieliä alaselän tai lantion alueen tai etureiden kireydestä.
Yksi tärkeimmistä kipusignaaleista on liikkumisen ja liikeratojen muuttuminen. Koira voi alkaa peitsata, jolloin kyse on useimmiten selän ongelmista (lihaskireys, spondyloosi tai muut rangan ongelmat). Takaosan lihasjumit saavat liikelaajuuden lyhenemään.
Jonkin vartalon osan nuoleminen tai kirputtaminen ei ole aina merkki allergiasta vaan tämäkin voi olla lihasperäistä (lapa-alue, lanne, alaselkä).
Myös pään asento voi muuttua lihasjumien seurauksena. Jos pää on jatkuvasti alhaalla, voidaan epäillä jumin olevan kaulassa ja jos koira ei halua kumartaa, ongelma voi olla niskassa. Myös selkälihasten jumit voivat aiheuttaa em. oireita.
Hännän asennon muutokset kertovat hännän kiinnitysalueen lihasjumeista.
On tärkeää havainnoida jäykkyyden ilmenemistä: tapahtuuko se levon (usein nivelperäistä) vai rasituksen (usein lihasperäistä) jälkeen.
Liikuntahaluttomuus voi olla myös merkki lihasjumista, mutta se voi kieliä myös sydänongelmista tai tulehdustilasta.
Jos koira ei halua hypätä tai hyppääminen muuttuu vaikeaksi, on poissuljettava nivelten ja luuston ongelmat mutta tämä voi myös olla yksi merkki lihaskireydestä. Jos ongelmia ilmenee ponnistusvaiheessa, ongelma sijaitsee usein takapäässä ja jos taas alastulo tuottaa hankaluuksia, niin luultavasti etupää prakaa.
Vinttikoirille on tyypillistä saada jumeja selkään ja kylkilihasten väleihin, tämä voi ilmetä värähdyksenä selkää silitettäessä.
Jos koiran on vaikea purra ja suusta ei löydy vikaa, ongelma voi olla purulihaksissa, selässä, niskassa tai kaulassa. Barffaavilla koirilla puremiseen käytettävien lihasten jumit ovat yleisiä.
Maahanmeno ja istuminen voivat hankaloitua, hidastua tai muuttua epäsymmetrisiksi alaselän ja takaraajojen jumien yhteydessä. Myös nukkuma-asennot voivat muuttua.
Ontuminen ja vapina voivat olla merkki lihaskireydestä.Vapina voi johtua myös magnesiumin puutoksesta. Luonteen muutokset esim. vihaisuus, aggressiivisuus, vetäytyvyys ovat usein merkki kivusta ja kivun syynä voi olla lihasjumi.

Lihasjumien syyt ja ennaltaehkäisy

Kova, äkillinen rasitus aiheuttaa lihasjumeja ja sen vuoksi hyvä lämmittely ja jäähdyttely ovat tärkeitä. Koiran on saatava myös levätä tarpeeksi!
Yksipuolinen liikunta tai liian vähäinen liikunta altistavat lihaskireydelle. Esimerkiksi jatkuva hihnalenkkeily samaa reittiä ei tee koiralle hyvää. Vapaana liikkuminen (varsinkin kasvuiässä) auttaa koiraa pitämään lihaksistoaan kunnossa.
Jotkin rakenteelliset virheet altistavat jumeille. Esimerkiksi epätasapainoiset kulmaukset ovat pahempi asia kuin puutteelliset kulmaukset. Kulmautuminen vaikuttaa koiran lihaksistoon, jos koira on huonosti kulmautunut, lihaksisto on kapeampi ja siitä ei yksinkertaisesti voi tulla yhtä lihaksikasta kuin oikein kulmautuneesta lajitoveristaan.
Paleleminen voi aiheuttaa kireyttä lihaksiin, joten riittävä pukeminen on tärkeää.
Tietynlaiset luonteenpiirteet (arkuus, pelokkuus, alituinen valppaus) altistavat myös lihasjumeille.
Fyysiset vammat aiheuttavat usein lihasjumeja ja jumi kehittyy usein hieman viiveellä. Traumojen jälkihoito on jätettävä ammattilaiselle, joka voi antaa omistajalle kotihierontaohjeet.
Ruokinta on tärkeässä osassa lihashuollonkin kannalta katsottuna: koiran on saatava oikeanlaista proteiinia sekä B- ja E-vitamiinitasojen on oltava kunnossa.

1 kommentti: